Samfundet Gjøvik fylles med kulturarrangementer og Afternoon Tea denne vinteren. Arrangementsansvarlig Kjersti Linnerud byr på nyoppussede lokaler og masse hygge i trygge omgivelser.

Det var et gammelt og skjevt bygg med masse personlighet Kjersti Linnerud tok over for tre år siden, og siden da har det foregått en historisk tilbakeføring av bygget. De gamle tømmerveggene er hentet frem, i storsalen i andre etasje skal det ærverdige buetaket med synlige bjelker komme til sin storhet igjen og de gamle stuene og barene er oppgradert til gammel-ny stil.

«Vi har skapt fargepaletten i hele huset ut fra noen gamle malingsspann vi fant på loftet, så Samfundet skal til slutt stå historisk korrekt, men selvfølgelig med alle moderne tilbud,» sier «bestyrerinnen», som hun spøkefullt kaller seg selv.

Elegant teselskap

Og hva passer vel bedre da enn å introdusere den britiske Afternoon Tea? Lekre sandwicher, nybakte scones, cakepops og te – eller til og med et glass boblende forfriskning hvis det frister mer. Servert i de fine stuene på Samfundet annenhver lørdag gjennom vinteren, presentert av servitører i hvite hansker og med florlette blondeforklær for å få den helt rette følelsen. Det er hvite duker, friske blomster, levende lys, gammeldags servise og treetasjes fat med firelags sandwicher.

Linnerud er likevel raskt fremme med å forsikre om at de ikke prøver å gjøre seg adelige.

«Vi er tross alt et arbeidersamfunn, så vi jåler oss ikke til. Faktisk var Afternoon Tea en møteplass for kvinnerettsforkjempere og de britiske kvinnenes kamp for stemmerett, og det er midt i blinken for Samfundets stil,» forklarer hun.

 

Fest og konserter

Men byens nye arrangements- og utleielokale har mange strenger å spille på.

«Nå i november og desember slår vi på stortromma med «Gjøvik juleshow» med sju musikere på scenen i Storsalen, fulgt av «Tullprat, rock og rakfisk» den siste helgen før jul. Til juleshowet serveres det fireretters julemeny ved bordene i koronavennlige omgivelser, og til «Tullprat» står Smakfullt for rakfisken,» sier hun før hun skynder seg å legge til at det også blir mulighet for tapas fra Gutta i Dampen til de som ikke synes rakfisk er greia. «Tullprat, rock og rakfisk» er juleversjonen av «Tullprat, pop og pizza», der sommerens bakgårdsshow med Leif Anders Wentzel, Trond Nagell-Dahl og Lars Endrerud flytter innendørs og oppgraderer med juleslagere i tillegg til andre slagere og kanskje til og med noen sommerslagere.

Linnerud har også romjulsarrangementer på programmet, og anbefaler en titt på Samfundets Facebook-side for å få de siste oppdateringene og å kjøpe både billetter og julegaver på hjemmesiden.

 

Lokaler til fest

Samfundet Gjøvik står både for egne arrangementer, konserter og teaterforestillinger og utleie til kulturaktører som trenger en scene.

«I våre lokaler er det mulig å ha organiserte, kontrollerte arrangementer av mange slag,» sier Linnerud og legger til at det selvfølgelig også er mulig for private å leie lokaler til sine fester og merkedager, store som små. Det er for eksempel plass til 20 personer i baren, 30–40 i restauranten og så mye som 200 i storsalen.

«Samfundet Gjøvik har skjenkebevilling, og da er det vanligvis sånn at all alkoholservering i lokalet må gjøres av oss. Men vi er så heldige at kommunen har gitt oss tillatelse til å leie ut lokaler til privatkunder der de selv får lov til å ha med mat og drikke. Det er en kjempefin ordning,» avslutter Linnerud.◻

 

Øvre Torvgate 24 | www.samfundetgjovik.no

 

Tekst: Vibeke Lindstad Degn-Petersen

Foto: Jostein Tollefsrud