Hos Gamletorvet Sport har daglig leder Thomas Frydenlund fått med seg fysioterapeut Ola Sogn på laget. Sammen vil de finne ut hvor skoen trykker.

Ola har tatt plass i en majestetisk stol med kongeblått trekk og gulldetaljer i andre etasje hos Gamletorvet Sport. Han strekker føttene frem mot Thomas som sitter på kne foran ham. Det er ikke en glassko som skal prøves på, men en alpinstøvel. Målet er imidlertid at alpinstøvelen til slutt skal sitte like perfekt på foten som glasskoen gjorde på Askepotts fot, ifølge eventyret.

Det er i denne kongestolen kundene som skal tilpasse alpinstøvler i sportsbutikken – der alpinstøvler og slalåmski utgjør en del av portalen utenfor inngangen i Nedre Torvgate – standsmessig nok får ta plass.

– Vi vil ganske enkelt finne ut hvor skoen trykker og har flere hjelpemidler for å gjøre nettopp det. Det vi alltid begynner med er å skanne føttene slik at vi får detaljerte fotavtrykk. Av det kan vi lese hvordan føttene ter seg og hva slags oppbygging som trengs for å få så riktig stilling som mulig når man står på ski i bakken, forklarer den daglige lederen.

Skiinteressert fysioterapeut

– For mange er det å gå i alpinstøvler synonymt med gnagsår og fotvondt, men slik behøver det ikke å være. Føttene skal ikke måtte tilpasse seg støvlene – støvlene skal tilpasses føttene, sier Thomas. Ola nikker enig.

– Dette gjelder heller ikke bare alpinstøvler, men sko generelt, understreker fysioterapeuten som gjennom profesjonen har sett at fotvondt kan forplante seg og skape store plager for folk i hverdagen. I sportsbutikken møter han mange av de samme problemstillingene fra en annen kant – noe den svært så skiinteresserte fysioterapeuten trives godt med.

– Vi er veldig glade for å ha fått Ola med på laget med den kunnskapen han har, sier Thomas om den nyansatte butikkmedarbeideren.

 

Afterskivennlige alpinstøvler

Om ikke føttene sitter godt i støvlene, er det vanskeligere å få optimal kontroll på skiene, utgangsposisjonen kan bli feil – og man kan ufrivillig ende opp enten plogende eller i V-stil ned bakken.

– Poenget er at man får en helt annen helhetsopplevelse av å stå på ski når støvlene sitter som de skal og bidrar til komfort. De fleste har vel kjent på følelsen av at det stikker i tærne og at føttene dovner av etter en lang dag i bakken. Etter vår mening bør alpinstøvlene være skoene du først tar av deg etter afterski – og har du vondt i hodet dagen etter, er det ikke alpinstøvlene sin skyld i alle fall, humrer Thomas.

Formes etter føttene

Et par gode innleggssåler kan gjøre mye – enten alpinstøvlene som tilpasses er nye eller gamle.

– Etter at kunden har pekt ut modellen de vil ha eller levert et gammelt par med et skall de er glad i, er vår jobb å få støvlene til å sitte så riktig som mulig på føttene. Om vi ikke finner noen ferdige såler blant utvalget vi har hengende på veggen i butikken, er neste steg å gjøre eksakte mål av føttene for å kunne spesialtilpasse sålene direkte etter føttene.

Thomas forklarer ivrig mens han gjør omriss og måler opp Olas føtter centimeter for centimeter for å vise hvordan prosessen foregår steg for steg.

Med nøyaktige mål notert ned, forflytter de to seg videre til neste «stasjon», der Ola nok en gang må frempå med føttene, som plasseres på to avstøpningsputer, som raskt formes etter føttene, idet strømmen på maskinen kobles på.

 

Skaper volumet som trengs

Såletilpassing er bare ett ledd i det å forme det perfekte alpinstøvelparet.

– Mens Ola har slanke føtter som er smale i forhold til det som er vanlig bredde på alpinstøvler, er mine for brede. Det er mange tilpassinger vi kan gjøre for å skape det volumet som trengs både utvendig og innvending, uten å ødelegge støvlene på noe vis – enten det er ved å legge inn mer polstring eller blokke ut. En person kan dessuten ha to veldig forskjellige føtter – da er det kanskje behov for å bruke ulike fremgangsmåter på hver av støvlene. Vil man legge enda litt ekstra i det, støper man innerstøvlene helt barbeint etter foten og får dem forma med skum, sier Thomas.

Har du tenkt til å sikre deg et par nye alpinstøvler denne sesongen, bør du imidlertid ikke vente for lenge.

– Det kommer nok til å bli manko på støvler og skimodeller denne sesongen på grunn av leveranseutfordringer fra fabrikkene i forbindelse med koronasituasjonen. Samtidig ser vi at det er en del som sikrer seg allerede fordi folk er giret på å stå på ski i eget land når de ikke kan reise til Alpene for eksempel. Vi er heldige som har så mange fine destinasjoner her i området, avslutter den daglige lederen.

 

Tekst og foto: Ingri Valen Egeland