Gullsmed Gullhagen har satt gullsmedmesteren på «utstilling». I vindusverkstedet tryller Eli Fahlstrøm Fergestad om gammelt gull til vakre smykker med personlig vri.
«Hei!» kommer det raskt fra sidelinjen idet man trår inn over dørstokken hos gullsmedforretningen i Storgata på Gjøvik. Gullsmedmester Eli vipper lupebrillene opp i pannen og smiler under arbeidslampen og de åtte glasskuplene som til sammen danner en lysekrone.
– Jeg får veldig godt arbeidslys her jeg sitter, med både dags­lyset utenfra og egen lysekrone. Det er det ikke alle som har på kontoret, smiler hun.
Sitter på «utstilling»
Der man hos andre gullsmedforretninger ofte blir henvist til bakrommet om man søker verkstedet, er gullsmedmesteren her den første som møter deg i døren – eller faktisk nesten ute på gaten.
På sensommeren ble nemlig verkstedfunksjonen flyttet fra et lukket rom bak i lokalet til vindusplass i butikken, hvilket for øvrig har gjort at både bunadssøljer og sølvtøy til barn har fått egen, større avdeling i butikken.
– Jeg har ikke noe imot å sitte på «utstilling», jeg. Det er koselig å følge med på livet i gaten, smiler gullsmedmesteren.
– Det begynte med at vi fikk laget et vindu inn til verkstedet da vi bygde om for ett år siden. Vi fant ut at det var veldig hyggelig at kundene kunne ta en titt inn og se håndverkeren i aksjon. Nå har vi tatt den ideen enda et hakk videre ved å rive veggen og gi verkstedet hedersplass i butikken, forteller innehaver Anne Slaaen Rogne.
Anne fikk Eli, som har utøvd gullsmedyrket både i Oslo, Barcelona, Lom og på Lillehammer, med seg på laget for halvannet år siden. Hun verdsetter stort å ha en mester i det tradisjonsrike håndverksfaget som hun kan henvise kundene til, i egne lokaler.
Gullhagen har fått «gullhage»
Gullsmed Gullhagen bærer en lang og stolt historie med over hundre års fartstid i bransjen og nesten like mange års tilhold i Gjøvik sentrum. Hallingen Lars Gullhagen etablerte firmaet i 1904.
– Tenk å være gullsmed og hete Gullhagen til etternavn – det er jo helt fantastisk, sier Eli, med nesten en liten snev av misunnelse.
– Vi måtte ganske enkelt leve opp til forretningsnavnet og lage vår egen lille gullhage her i butikken, humrer Anne.
Grønne vegger og vekster
Det er nemlig i en aldri så liten grønn oase gullsmedmesteren, arbeidspulten og de mange verktøyene hennes har fått plass – omgitt av grønne vegger og vekster. I glassdiskene som rammer inn hjørnet, ligger en rekke gamle verktøy utstilt.
– Noe av det jeg kanskje synes er aller mest fascinerende med faget, er at det er et solid, gammelt håndverk. Det finnes lærebøker fra 1600-tallet med prinsipper som fortsatt gjelder den i dag – og de gamle verktøyene gjør samme nytten fortsatt.
Å kunne anvende kunnskapen til å gi nytt liv til ødelagte eller avleggs smykker og gammelt gull gjennom reparasjon og redesign, er både bærekraftig og betydningsfullt, synes gullsmedmesteren.
Blå flamme og glødende gull
En blå flamme fra en gassbrenner forvandler to gamle gullringer til en gyllen, glødende perle. Av denne skal det vokse frem et nytt smykke i den grønne oasen. Det er nesten som ren magi å regne, det som skjer under lysekronen ved vindusposten.
– Det hender kunder stopper opp og ser på det jeg driver med. Noen vil også stå her og følge med på prosessen når jeg smelter om gullet de har med seg. Det er ikke lenger slik alle steder at det er akkurat det gullet man leverer inn som brukes til å lage det nye smykket man bestiller, men hos oss er det fortsatt slik. Smykket har gjerne en affeksjonsverdi for folk, så da er det fint å kunne ta videre deler av det og bygge noe rundt det. Det finnes uante muligheter, forteller gullsmedmesteren.
– Man kan også beholde noen elementer og for eksempel sette inn en ny stein i en gammel ring. Her i butikken har vi mange flotte fargesteiner folk kan komplettere med. Farget stein, edelsteiner og perler har vært borte en stund, men kommer for fullt igjen. Som en butikk med lange tradisjoner, har vi mye spennende liggende i skuffene som kan brukes, forteller innehaver Anne. Hun trekker frem et breddfullt brett med fargesteiner fra glassdisken, nesten som et lite, blomstrende bed i «gullhagen».
Pågang etter koronarydding
Bestemors armring kan smeltes om og bli til tre mindre fingerringer, slik at hvert av barnebarna får sitt minne. Smykkene etter mor kan gjøres til en slipsnål. Gamle gifteringer kan bli til én og gi en ny start.
Interessen for redesign av gamle smykker har skutt i været – eksemplene er mange og oppdragsmengden stor for Eli.
– Under koronavåren var det mange som ryddet i skuffer og skap. Flere kommer til oss med smykker de vil omarbeide. Dessuten tror jeg folk generelt er blitt mer bevisste på verdien av å ta vare på ting. Etterspørselen er faktisk så stor at vi vurderer om vi trenger en lærling. Eli har bred erfaring og mye å lære bort, smiler Anne.◻
- (Motsatt side): Gullsmedmester Eli Fahlstrøm Fergestad har funnet seg godt til rette under lysekronen med utsikt mot Storgata.
- Innehaver Anne Slaaen Rogne viser frem noen av skattene som skjuler seg i glassdiskene som rammer inn Gullsmed Gullhagens egen «gullhage».
- Et par gamle gullringer smeltet om til en gyllen perle av glødende gull.
Storgata 8 | 61 13 23 20 | www.gullhagen.no
Tekst og foto Ingri Valen Egeland