Både Amanda Næss og lillesøsteren var plaget med atopisk eksem som barn. Det fikk moren til å utvikle en egen, naturlig og allergivennlig hudpleieserie.
Det er tidlig formiddag i Storgata. Hos RÅ Skincare kan du kjenne duften av nytrukket urtete. Daglig leder Amanda Næss ønsker velkommen inn med et stort smil, setter seg ned og varmer hendene på tekoppen mens hun titter ut på sentrumsgatene i Gjøvik like utenfor.
Harmonien som råder i butikken og hudpleiesalongen, står i sterk kontrast til stresset utfordringer med egen hud brakte med seg i barndommen.
– Jeg hadde rød, sensitiv og veldig tørr hud på grunn av atopisk eksem, i en slik grad at jeg tilbrakte mange timer hos hudlege som barn, forteller Amanda.
De siste årene har 32-åringen vært fri for symptomer på den kroniske hudsykdommen. Det gir hun mor, gründer og grunnlegger av RÅ Skincare, Torhild Næss, mye av æren for.

Utviklet for døtrene

Med to barn med atopisk eksem, bestemte Torhild seg for å ta saken i egne hender i jakten på å finne et botemiddel.
Det endte med at hun med rene, naturlige, økologiske råvarer utviklet serier med parfymefrie, allergivennlige ansiktskremer, tilpasset hver av døtrenes hudtyper. Beroligende «Favn» for tørr hud, og «Sevje» for kombinert til fet hudtype.
Torhild hadde selv behov for hudpleie med ekstra næring og mer effektive virkestoffer. Derfor utviklet hun hudpleieserien «Kime» til seg selv og andre som ønsker effektive virkestoffer som bremser hudaldring.

Egen Maaemo-såpe

– Da jeg gikk gravid, utviklet hun faktisk også en egen serie med milde, duftfrie babyprodukter, så du kan vel si at utviklingen har skjedd i takt med hvor vi har vært i livet, smiler Amanda.
RÅ Skincare blir mer og mer kjent også utenfor Norge. Du finner blant annet produktene i taxfree-avdelingen på Gardermoen. I disse dager lanseres RÅ i hudpleiesalonger og på spa i Danmark.
For øvrig har RÅ også utviklet håndsåpe og fuktighetskrem med mild duft av norsk skog for Norges høyest dekorerte Michelin-restaurant, Maaemo i Oslo.
Eneste butikk i Norge
Skarre-r-en avslører at Amanda har vokst opp ved vestlandske fjorder og ikke ved Mjøsas bredd, hvor hun bor i dag.
​Mens mor Torhild fortsatt holder på for fullt med produktutvikling i laboratoriet i Bergen, der all produksjon foregår, driver Amanda gründersuksessens eneste butikk med hudpleiesalong her til lands på Gjøvik. Hit kom hun flyttende med mann og barn for seks år siden.
Egne erfaringer med hvordan hudproblemer kan påvirke livskvaliteten og selvbildet, har gjort at Amanda finner det ekstra meningsfullt å kunne bruke sitt utgangspunkt for å hjelpe andre i hverdagen.
– Veien mot å bli symptomfri var lang for min egen del. Det krevde ikke bare endring i hudpleie, men også i kost og livsstil. Å få veiledning med å finne tilpassede produkter som ikke irriterer huden ytterligere, er et viktig steg på veien. Det er likevel ingen mirakelkur. Man kan ikke bli frisk fra en kronisk sykdom, og huden kan slå seg vrang i ekstra stressende perioder i livet.

Ta vare på hendene

Alle møter med nye kunder i hudpleiesalongen, enten de har underliggende sykdommer eller ei, starter med en hudanalyse for å kartlegge den enkeltes behov.
– Den største feilen mange gjør er faktisk å overbehandle huden. Tenåringer som kanskje ikke har det største budsjettet, kjøper gjerne billige ansiktsmasker for å forsøke å få bukt med kviser. Det gjør imidlertid bare vondt verre fordi de ofte tørker ut huden. Da er det bedre å investere i ett eller to gode kvalitetsprodukter som varer lenge, understreker kosmetologen.

Mer håndkrem og gaver

I tider som krever hyppig bruk av håndsprit av smittevernhensyn, er det dessuten viktig å ta vare på hendene våre, minner hun om.
– Det er lurt å bruke en fet håndkrem om natten, som kan få virke mens du sover. Vi har solgt veldig mye av «Favn extra nourishing cream». Denne kremen bygger virkelig opp hudbarrieren slik at huden blir klar for en ny dag med håndsprit og vask.
Flere gir også hverandre litt ekstra oppmerksomhet i hverdagen, nå som ting er litt gråere og annerledes enn vi er vant til.
– Vi har gjort oss flid med å lage flotte gaver og kjøpt inn ekstra lekkert gavebånd. Vi opplever også at mange setter pris på de personlige gavekortene våre. Alle som får gavekort får hudanalyse, og om ønskelig make-up-veiledning, slik at vi kan være trygge på at kunden får riktige produkter til sin hud. Gavekortene kan brukes både til hudpleiebehandling og i butikken vår, avslutter Amanda.◻
- Mange ønsker å gi hverandre litt ekstra oppmerksomhet i hverdagen i disse dager. Hos RÅ Skincare i Storgata 13 er det mange fine gaver å finne. Her pynter kosmetolog og daglig leder Amanda Næss gavepakninger med vakkert sløyfebånd.
- Amanda Næss (32) (t.v.) sammen med mor, gründer og grunnlegger av RÅ Skincare, Torhild Næss (53).
- Såpe og fuktighetskrem med mild duft av norsk skog, opprinnelig utviklet for Norges høyest dekorerte Michelin-restaurant, Maaemo i Oslo.
- Hudpleieserien «Kime» for voksen hud med behov for ekstra næring og mer effektive virkestoffer.
Tekst Ingri Valen Egeland og foto Ingri Valen Egeland og Rås Skincare