Gjøvikmagasinet fulgte fire små barneføtter på oppdagelsesferd gjennom sentrumsgatene med to voksne i hælene i Gjøviks barnevennlige bykjerne.

– Mamma, denne var veldig tung. Se, jeg klarer å holde den!

Seks år gamle Herman ender snart i knestående i forsøket på å holde den flere kilo tunge vannmelonen han har mellom hendene over bakkenivå. Lillesøster Astrid på fire år kommer løpende til for å se om hun klarer den samme styrkeprøven. Hun stråler når hun får tildelt en vannmelon halvparten så stor som storebrors og strekker den i været.

Mamma Tina smiler mens hun plukker tomater litt lenger bort i frukt- og grøntavdelingen hos 4seasons i Storgata 20. Far på sin side tar en kikk på utvalget ute i butikken, der eksotiske varer fra alle verdenshjørner fyller hyllemeter etter hyllemeter.

Skal du bryne deg på en spennende, utenlandsk rett, finner du ganske sikkert det du måtte trenge av orientalske krydder og andre ingredienser her. Eller kanskje har du bare bruk for salatingredienser til en varm sommerdag?

Et yndet sted

På late dager kan det imidlertid være fint å slippe å lage maten selv og unne seg lunsj ute på kafé.

– Med flere kafeer med spennende lunsjtilbud, er sentrum et yndet sted for barselgrupper og småbarnsfamilier. Marsipankake og wienerbrød er supplert med smoothies, chiapuddinger og rawfood for å appellere til et yngre publikum i byen, forteller sentrumsleder Marte Skoglund i Byen vår Gjøvik.

Et av de nyeste tilskuddene er Vibes. Familien på fire har gjort seg ferdige med matinnkjøpet litt lenger oppe i gata og tatt plass rundt et av bordene på kafeen i Storgata 21A. Mor har fått en kyllingsalat foran seg og far tar første bit av en ciabatta, mens familiens to yngste medlemmer fornøyde slikker seg rundt munnen før de gyver løs på en cupcake med solid glasurtopping.

Klatrevegg i butikken

Så fort cupcakene er fortært, bærer det ut i gaten igjen med litt ekstra lopper i blodet etter å ha sittet i ro en stund. Herman og Astrid stopper opp ved en velkjent attraksjon i Gjøvik by, «Vannposten med hane og grisunger». De to svirrer rundt bronsestatuen, før de løper videre.

Eldstemann skal snart få brent litt av kruttet i klatreveggen som skjuler seg innenfor dørene hos Gamletorvet Sport i Nedre Torvgate 12, der store og små kan få testet ut kvalitetsutstyret som selges i butikken. Det er en tydelig spent gutt som tråkker i selene daglig leder Thomas Frydenlund hjelper ham med å spenne på. Små hender og føtter får

snart feste i veggen og klatrer oppover i radig fart. En liten kikk ned mot golvet gjør Herman usikker på om han tør fortsette videre oppover i veggen, men med oppmuntrende ord og motivasjon fra mor og far som følger med ved siden av «klatremester» Thomas, nærmer han seg etter hvert toppen. Den litt bekymrede minen sprekker opp i et smil, og nervøs latter går over i hikstende hvin mens beina dingler i luften, idet han er i ferd med å bli rappellert ned.

– Det var kult, konstaterer seksåringen stolt.

Snart skolegutt

Til høsten er Herman skolegutt – og antrekket til første skoledag må på plass. Hånd i hånd med mamma setter han seg fore å plukke ut fottøyet først hos Eurosko, like over veien fra sportsbutikken.

Blå joggesko og sandaler dekorert med dinosaurer og haier, er det som først fanger oppmerksomheten. Lillesøster er også med på slep. Hun har fått øye på et par borrelåssko i sølv med enhjørninger og har allerede funnet seg til rette i en rød, liten prøvestol i den store barneskoavdelingen med fargerike vegger i Nedre Torvgate 9, for å se hvordan de passer.

Tilbake i Storgata har Herman pekt seg ut en mintfarget genser med leopardmønster han har lyst til å prøve på hos Søte Drømmer. I dameavdelingen i samme butikk, titter mor på kjoler, mens butikkeier Lone Enger plukker fram en matchende kjole i samme farge til veslejenta, slik at mor og datter kan være like.

Sjokoladefabrikk i gågata

Like utenfor fortsetter Herman og Astrid leken i et aldri så lite «pepperkakehus» i ekte Hans og Grete-stil som har fått plass i handlegaten. Det er imidlertid ingen grunn til å «spise av veggene» med Gjøvik Sjokolade noen få meter unna. Her bugner det av både sjokolade, is og andre godsaker.

– Med en sjokoladefabrikk midt i gågata, er det ikke rart at mange overtaler både foreldre og besteforeldre til en bytur en lørdag formiddag, mener sentrumsleder Marte.

Astrid strekker seg opp på tå og støtter seg med hendene mot isdisken for å få best mulig oversikt over utvalget, før pappa kommer henne til unnsetning og løfter henne opp i været, så hun kan se bedre.

– Pappa, de har rosa is!

Fireåringen sperrer opp øynene, og valget faller raskt på sorbeten med ferskensmak. Far på sin side går for en kule sjokoladeis og mor for cappuccino, mens storebror har fått «fangst» i sjokoladedisken. Han holder opp en sjokoladefisk og forsikrer – med et bredt smil og litt smeltet sjokolade rundt munnen – at den faktisk ikke smaker som vanlig fisk i det hele tatt.

Miniversjon av egen butikk

For lille Astrid går det fra rosa is til rosa ballerina når hun sammen med mamma titter på smykker og smykkeskrin hos Gullsmed Gullhagen vegg i vegg. Når solbriller skal prøves på

hos Interoptik vis-a-vis, er kanskje ikke overraskende også speilglassene rosa. Storebror sverger til blått.

Snart befinner den driftige vesle frøkna seg selv bak kassaapparatet – riktignok i Prydkunst sitt barnehjørne, der interiørbutikken i Hunnsvegen har laget en sjarmerende, liten miniversjon av egen butikk, og der Mummipappa ønsker velkommen på veggen utenfor.

Ut fra barnehjørnet blir den nye følgesvennen Brillebjørn med Astrid videre på ferden.

Med ring på fingeren

Hos Gjøvik Gullsmedforretning blir fireåringen tatt imot som en liten dronning, der hun sitter foran oppdekt bord med boller, croissanter, eventyrsjokolade og drops på mammas fang og prøver ringer i fleng. En liten sølvring med en hvit sommerfugl får bli sittende på fingeren.

Astrids øyne er fulle av beundring for det nyervervede smykket. Hun viser hånden flittig fram til øvrige familiemedlemmer på vei mot handlegatens siste butikkstopp, Sirkus Rebell i Storgata 1A.

– Gjøvik sentrum har fått et vesentlig større utvalg produkter og butikker for barn og barnefamilier. Med storsatsingen til Søte Drømmer og åpningen av Sirkus Rebell, dekker vi klesbehovet fra 0 til 16 år, fastslår sentrumslederen.

Tre opp av golvet

Hos Sirkus Rebell er det heller ikke bare mulig å finne klær, utstyr og leker til barna. Som butikknavnet passende nok indikerer, har de små mulighet til å utfolde seg i lokalene. Astrid og Herman har for lengst funnet veien til lekerommet, der en eventyrskog er malt på veggen og et bjørketre «vokser» rett opp fra golvet. Litt lenger inn i lokalene ligger også et kombinert ammerom og eventrom.

Selv om de har tatt seg gjennom hele handlegaten, er den begivenhetsrike dagen ennå ikke over for familien. Med Brillebjørn under armen og popkornbeger i hånden, viser pappa vei inn i kinosalen på Gjøvik Kultursenter i Elvegata 2.

Etter å ha fått ladet batteriene, bærer det ut i skateparken like ved skysstasjonen med medbrakte sparkesykler og hjelm på, før små og store setter kursen mot Egon Restaurant i Jernbanegata 5. Pannekakene går nærmest ned på høykant i trøtte, små mager – for uten mat og drikke, duger som kjent helten ikke.