Noen skaper mer varige verdier enn andre, og her i Gjøvik sentrum har vi denne høsten feiret både folk og bedrifter som har holdt dørene åpne lenge. Gamletorvet Vask & Rens har feiret 25-årsjubileum, mens Gamletorvet Sport – på andre siden av torvet – har markert 30-årsjubileum. Begge to er familiebedrifter, og hos begge har neste generasjon tatt over driften. Å overleve så lenge som familie­butikk i en by som Gjøvik vitner om stor innsats, masse kunnskap og en innsikt i hva kundene trenger og ønsker seg som mang en kjedebedrift trolig misunner dem.

Suksesshistorier som disse viser at det er mulig å drive selvstendig butikk i bysentrum, og det er sånne bedrifter vi er stolte av på Gjøvik. Heldigvis er kundene enige, for mange reiser lang vei for å komme til et sted der de ansatte har både stolthet og fagkunnskap.

Samtidig er det ingen grunn til å legge skjul på at det kan være tungt å drive butikk på egen hånd. I år har noen av butikkene våre måttet gi seg av forskjellige grunner. Gjøviks unike sentrumsbutikker består ikke uten alle kundene som skaper liv og handel, så vi oppfordrer alle leserne til å utforske mangfoldet i byen.

Samtidig er det også noen som satser. «Rå» har åpnet hudpleie i Storgata, og restaurantbyen Gjøvik har fått et nytt, indisk tilskudd. For å vise nettopp restaurantmangfoldet vi kan boltre oss i, har vi i denne utgaven av Gjøvikmagasinet besøkt åtte av byens restauranter. Vi har spurt kjøkkensjefene om hva de mener er den beste vintermaten du kan spise nå, og de deler villig oppskriftene på favorittene sine. Det er bare å ta for seg. Husk: I Gjøvik er det lov å la seg friste!

 

Anne Slaaen Rogne

Leder Gjøvik Handel og Næringsforening