KAFFKA

Vintermaten skal være varmende, uten å være sterk. Jeg har valgt sate, siden peanøttsausen er ganske mektig og smaksrik, akkurat sånn indonesisk mat fra Java er. Forresten kan du også få en brennende heit sambal servert ved siden av, hvis du vil ha det ekstra sterkt. Det er litt morsomt at maten fra mitt varme hjemland Indonesia er den samme maten som effektivt varmer helt inn i sjelen på en hustrig vinterdag her på Gjøvik. Jeg har lyst til å lokke folk til å spise litt mer spennende. Ta for eksempel krupuk, som er en sprøstekt matsnacks som gir herlig kontrast i konsistensen. Indonesisk mat har mange og kraftige rotkryddere, som blir enda sterkere når de tørkes. De er stort sett ukjente i Norge, men er kjempegode i maten.

Kjøkkensjef Fanny Andriana Oetami Dahlby serverer: Sate Ayam

 

4 kyllingfileter skjæres i biter på ca. 2 × 3 cm som marineres og tres på spyd. Grilles på elektrisk grill eller kullgrill i ca. 8 minutter. Snu dem hvert andre minutt.

Marinade til kyllingen

3 fedd hvitløk, knust

3 ts korianderpulver

½ ts salt

½ ts kyllingbuljong

2 ss søt soyasaus

Blandes sammen. Mariner kyllingbiter i minst 30 minutter.

Satesaus

50 g rødløk

50 g hvitløk

¼ ts gurkemeie

½ galangal

3 kaffir limeblader

2 røde store chili (eller flere etter ønske)

1 ss salt

50 g palmesukker

søt soyasaus etter smak

vann etter behov

Kjøres i blender til en jevn masse og stekes deretter i medium varm panne ca. 5 min. med litt olje. 500 g peanøtter knuses i blender, til en konsistens som ligner peanøttsmør. Bland alt i stekepannen og la det steke på lav varme i ca. 30 min. Rør om ofte. Tilsett mer vann etter behov. Du skal ende opp med en tyktflytende saus.

 

De grillede kyllingspydene serveres med ris, grønn salat, peanøttsaus og litt søt soyasaus på toppen.