Kokkens julespesial på Saray

LES HELE GJØVIKMAGASINET HER

Om vinteren vil jeg smelte isen med mat som er full av aromatiske og varme smaker. Når det er kaldt ute, er det godt å spise supper og gryter som gir varme i kroppen. Egentlig har jeg her kombinert to retter i én, så det blir både en suppe med nystekt brød og en gratinert kjøttrett med grønnsaker og fløtegratinerte poteter til. Maten fra Midtøsten er ikke sterk, men har likevel masse smak i seg. Det gjør også maten familievennlig, og det er viktig for oss at alle kan kose seg her. Kjøttet marineres dagen før i krydder og urter, både poteter og grønnsaker er lokale og det myke, varme brødet vi serverer til suppen blir stekt i den store bakerovnen bak i restauranten.

 

Kjøkkensjef Mehmet Gunes serverer: Kokkens julespesial

SUPPE
Finhakk 4 tomater og 2 løk og stek i meierismør sammen med 4 ss. tomatpuré. Tilsett krydderblanding og 6-8 dl vann og eventuelt litt konsentrert kjøttkraft eller vegetarisk kraft for å få større fylde i suppen. Tilsett litt fersk dill, gressløk og persille, og gi suppen litt syre ved hjelp av sumakkrydder. Kjør suppen glatt i blender. Tilsett 2 dl kremfløte, kok opp og smak til med salt og pepper.
Serveres rykende varm med litt smeltet meierismør dryppet over toppen og nystekt brød til.

GRATENG
400 g kylling indrefilet i biter
400 g okse indrefilet i biter
La kjøttet marinere ett døgn i krydderblandingen.
Stek kjøttet i varm panne med meierismør. Tilsett løk, champignon og paprika og stek videre til det nesten er ferdig. Tilsett 4-6 dl av den hjemmelagde tomatsuppen og 1 dl kremfløte. Kok opp og smak til med salt og pepper. Fordel blandingen i ildfaste porsjons­former, legg på Norvegia og grati­ner i ovn på høy varme til osten har smeltet. Serveres med ekstra grønnsaker eller salat ved siden av, samt fløtegratinerte poteter.

KRYDDERBLANDINGEN
Lag en krydderblanding etter egen smak. Den bør minst inneholde salt, pepper, spisskummen og paprikapulver. Husk at maten fra Midtøsten sjelden er sterk, bare aromatisk, så lag en mild krydderblanding.

 

 

 

TEKST VIBEKE LINDSTAD DEGN-PETERSEN FOTO JOSTEIN TOLLEFSRUD