top of page
Search

Søte og salte fristelser i sentrum


Er du glad i delikatesser av både den søte og salte sorten, har du mye å glede deg over blant «nyvinningene» i Gjøvik sentrum.


At Gjøvik Sjokolade nå er å finne i Storgata igjen, må kanskje riktignok heller kalles et gjensyn enn et nytt bekjentskap.

Den tradisjonsrike sjokoladebedriften gjenoppsto i vår nemlig i motsatt ende av Storgata, i Storgata 2, etter nedleggelsen i fjor, som følge av at tre tidligere ansatte gikk sammen om å kjøpe konkursboet.

– Jeg trivdes veldig godt med å være produksjonssjef for Gjøvik Sjokoladefabrikk i de tre og et halvt årene jeg var det. Samtidig har jeg alltid hatt lyst til å starte noe eget, uten helt å ha turt å satse, men da denne muligheten kom, måtte jeg slå til. Ellers hadde jeg angret, forteller Kristina Jøranli, som har med seg Mariann Lillevik og Heidi Negård Jensen.

– Når du har jobbet «på golvet» i mange år, er det likevel en bratt læringskurve, skyter Mariann inn fra sidelinjen. Hun er samboer med Jan Rogstad, som tidligere drev sjokoladefabrikken.

– De gode rådene er ikke langt unna om vi trenger dem, men vi har klart oss fint til nå, smiler hun.Føles som mitt eget

– Dette er en bedrift vi kjenner godt og er glade i, så for min del føles dette litt som mitt eget. Jeg brenner virkelig for dette og merker at det er dette jeg har aller mest lyst til å drive med. Tenk så fantastisk å ha en arbeidsplass der unger gjør store øyne og føler at de har kommet til paradis når de trer over dørstokken, fortsetter Kristina med et smil.

– Vi har nye lokaler og ny profil, men vi viderefører en over tjue år lang tradisjon. Det er den samme gode sjokoladen og italienske iskremen du får servert her – og så prøver vi oss stadig på noen nye biter. Sjokolade blir man aldri lei av, men vi forsøker å ikke spise for mye av lasset, humrer de to.

Kristina har sin egenkomponerte «Nøtteliten»-konfekt med karamell, hakkede hasselnøtter og melkesjokolade som favoritt, mens kokoskrem og valnøttnougat er smakene Mariann er svakest for. Bananskum er fortsatt en bestselger blant folket.
Kokkepar står bak

Det er på sin side ikke bare søte fristelser som nå er å finne i sentrum. I juni åpner nemlig Tjønnås Delikatesser dørene i Storgata 3. Bak delikatesseforretningen, står ekteparet Mari-Mette Karlsen Tjønnås og Odd Andreas Tjønnås, som begge har bred kokke­erfaring og nå ønsker å etablere et tilbud de selv har savnet i by­bildet.

– Vi er kokker begge to og har hatt vårt virke flere steder rundt om i både Norge og Europa, blant annet ved den norske ambassaden i Paris, forteller paret.

For ni år siden flyttet de med sine tre barn fra hans hjemby, Tromsø, til hennes hjemby, Gjøvik. Nå vier Mari-Mette seg til deres felles gründerdrøm på fulltid.Feriefølelse i egen by

– Vi er veldig spente på om folk ser det samme behovet som oss. Vi har forsøkt oss på å ha pop-up-stand utenfor butikken et par ganger mens vi har pusset opp, i tillegg til matposelevering på 17. mai – det har vi fått veldig bra respons på, forteller hun.

– Delikatessebutikken vår skal være et sted du både får en smak av gode råvarer fra andre steder i verden, så du kan kjenne litt på feriefølelsen hjemme i egen by, samtidig som du finner lokalmat. Folk må gjerne be om tips og råd fra oss bak disken. Vi selger for øvrig kjøkkenutstyr, japanske kniver og annet utstyr til ivrige hobbykokker.

I tillegg til en bugnende delikatessedisk med alt fra smakfulle skinker og oster, ferskt brød, olivenolje, eddik, krydder, konfekt, ulike drikkevarer og andre godsaker, blir det både takeaway-sandwicher, is og kaffe å få kjøpt i butikken, lover de ferske butikk­driverne.◻


- Kristina Jøranli (t.v.) og Mariann Lillevik er glade for å kunne by på ekte Gjøvik-sjokolade i nye lokaler i Storgata,

etter at de selv tok over driften.


- Gjøvik Sjokolade har ny profil og nye eiere og er nå å finne på nytt sted i Storgata.


- Fristelsene er mange i den bugnende konfektdisken hos Gjøvik Sjokolade.


- Ekteparet Odd Andreas Tjønnås og Mari-Mette Karlsen Tjønnås er to matglade kokker. Nå starter de delikatesseforretning i eget navn i sentrum, Tjønnås Delikatesser.


Tekst og foto Ingri Valen Egeland

Comments


bottom of page